Totaal aantal pageviews

zaterdag 30 maart 2013

Molens in het Land van Heusden en Altena


Negen Molens in het Land van Heusden en Altena.

De molens die beheerd worden door de molenstichting zijn de parels in het polderlandschap.

De Noordeveldse Molen is een poldermolen uit 1795, gelegen aan de Korn Boezemweg in Dussen, in de gemeente Werkendam. Deze wipwatermolen is er een v.d. allergrootste soort .




De Witte Molen is een ronde stenen grondzeiler uit 1740. De molen bevindt zich aan de Kleibergsestraat in Meeuwen gemeente Aalburg.


De Vervoorne Molen is een poldermolen gebouwd rond 1700 in Werkendam. De molen had tot doel het bemalen van de Vervoorne Polder. De grondzeiler is een houten achtkante molen. De molen werd in 1965 buiten bedrijf gesteld.


De molen De Twee Gebroeders is een korenmolen aan de Maasdijk in de Noord-Brabantse plaats Wijk en Aalburg. Het is een ronde stenen stellingmolen uit 1872.


In De Twee Gebroeders wordt nu op vrijwillige basis graan gemalen.

De Uitwijkse Molen is een poldermolen uit 1700, gelegen aan de Uppelse Steeg tussen Uppel en Sleeuwijk. De Uitwijkse Molen ligt in de gemeente Werkendam.


De molen is een zogenaamde wipmolen en is in gebruik geweest als poldermolen.

(Op korte afstand ligt de Zandwijkse Molen.)

De Zuidhollandse Molen is een poldermolen uit 1791 aan de Buitenkade 4 in de plaats Hank, gemeente Werkendam. De molen is een houten achtkante grondzeiler. In het gemetselde onderachtkant bevindt zich een zeer fraaie gevelsteen.
De Hoop is een in 1764 gebouwde korenmolen in Gorinchem. Deze stellingmolen staat op de stadswal aan de Boven-Merwede en is vanaf het water goed te zien.


De Oude Doornse molen is een poldermolen gebouwd rond 1700 in de plaats Almkerk, gemeente Woudrichem. De molen is van het type grondzeiler en is een achtkante molen.

In 1953, na de watersnoodramp heeft de molen de polder geheel op windkracht kunnen droogmalen.



Zandwijkse Molen is een poldermolen uit 1699 gelegen tussen Uppel en Sleeuwijk.

De molen is een zogenaamde wipmolen. De molen heeft tot 1961 de polder bemaald, eerst samen met de andere zes molens en later met behulp van een dieselgemaal dat op de funderingen van één van de oude molens was gebouwd. In 1953 heeft de molen na de watersnoodramp de polder zelfstandig drooggemalen, omdat het dieselgemaal door het zoute water onklaar was geworden.

                                                              De Zandwijkse Molen

(Op korte afstand ligt de Uitwijkse Molen.)

 Vooraan de Zandwijkse molen, achteraan de Uitwijkse molen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten